Skip to main content
Για τον ασθενή

Κάπνισμα και περιοδοντίτιδα

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

Κάπνισμα και περιοδοντίτιδα

Tο κάπνισμα είναι πιθανότατα ο πιο εκτενώς μελετημένος παράγοντας κινδύνου για την περιοδοντίτιδα.  Ένας καπνιστής έχει σε γενικές γραμμές 4-5 φορές παραπάνω πιθανότητες να αναπτύξει περιοδοντική νόσο. Σαφώς η βαρύτητα του καπνίσματος διαφοροποιεί την παραπάνω πιθανότητα.

Το κάπνισμα δεν επηρεάζει μόνο την πιθανότητα εμφάνισης περιοδοντικής νόσου, αλλά αυξάνει τη βαρύτητα αυτής και το ρυθμό εξέλιξης της. Οι καπνιστές περιοδοντικοί ασθενείς εμφανίζουν αυξημένα βάθη περιοδοντικών θυλάκων, αυξημένη απώλεια οστού, περισσότερες περιοχές με σύνθετες περιοδοντικές βλάβες και γρηγορότερο ρυθμό απώλειας δοντιών. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η επιδείνωση της προοπτικής διατήρησης των δοντιών (χειρότερη πρόγνωση). 

Υπάρχει μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια ως προς την κλινική εικόνα της περιοδοντίτιδας στους καπνιστές  που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από μέρους των ασθενών. Ενώ στους τυπικούς μη καπνιστές περιοδοντικούς ασθενείς τα ούλα εμφανίζουν έντονα ερυθρή εικόνα και αιμορραγικότητα, στους καπνιστές τα σημεία αυτά απουσιάζουν. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί καπνιστές να έχουν την ψευδαίσθηση περιοδοντικής υγείας καθότι τα ούλα τους δεν εμφανίζουν αιμορραγία κατά το βούρτσισμα.

Πέρα από την παραπλανητική κλινική εικόνα, το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά και την ανταπόκριση των ασθενών στην περιοδοντική θεραπεία. Έχει βρεθεί ότι στους καπνιστές με περιοδοντίτιδα η αποτελεσματικότητα της περιοδοντικής θεραπείας παρουσιάζει μειωμένη αποτελεσματικότητα κατά περίπου 30-50% σε σύγκριση με τους μη καπνιστές περιοδοντικούς ασθενείς. 

Συμπερασματικά, από τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, προκύπτει ότι το κάπνισμα είναι ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας για το περιοδόντιο. Αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης περιοδοντίτιδας, δημιουργεί στον ασθενή τη ψευδαίσθηση περιοδοντικής υγείας, επιταχύνει το ρυθμό καταστροφής του οστού, μειώνει την ανταπόκριση των ιστών στη θεραπεία και εν τέλει επιβαρύνει την πρόγνωση των δοντιών.  

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικός ο τακτικός περιοδοντικός έλεγχος στους καπνιστές. Ακόμα δε σημαντικότερη είναι η καταβολή προσπάθειας διακοπής του τσιγάρου από μέρους των περιοδοντικών ασθενών που καπνίζουν. Μια ενδεχόμενη διακοπή του καπνίσματος ισοδυναμεί με ουσιαστική βελτίωση της περιοδοντικής κατάστασης καθώς και της πρόγνωσης των δοντιών.

Close Menu