ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Ένα σύνηθες αίτιο πρόκλησης ορθοδοντικών ανωμαλιών είναι ο εγκλεισμός δοντιών στο οστούν των γνάθων. Αν εξαιρέσει κανείς τις περιπτώσεις εγκλείστων φρονιμιτών, αυτό συμβαίνει συχνότερα στους κυνόδοντες της άνω γνάθου, όπου τα δόντια παραμένουν εγκλεισμένα κάτω από τα ούλα είτε σε παρειακή (προς το μάγουλο) είτε σε υπερώια (προς τον ουρανίσκο) θέση.
Σε περίπτωση υποψίας ύπαρξης εγκλείστου κυνόδοντα, όπως αυτό διαφαίνεται από την καθυστερημένη ανατολή του μονίμου δοντιού του παιδιού, πραγματοποιείται ακτινογραφικός και κλινικός έλεγχος. Αν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη εγκλείστου κυνόδοντα σε εντόπιση τέτοια που να επιτρέπει την επαναφορά του στη σωστή θέση στο στόμα, τότε αντιμετωπίζεται με συνδυασμό χειρουργικών και ορθοδοντικών μεθόδων και σε συνεργασία με συνάδελφο ορθοδοντικό.
Για να γίνει αυτό, πραγματοποιείται μια μικρής έκτασης επέμβαση στα ούλα με στόχο να αποκαλυφθεί η μύλη του δοντιού. Επί του αποκαλυμμένου δοντιού τοποθετείται ορθοδοντικό bracket ώστε να επιτραπεί η άσκηση ελκτικών δυνάμεων για τη μετακίνηση του δοντιού σε φυσιολογική θέση. Η μικρής έκτασης επέμβαση αυτή πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, είναι παντελώς ανώδυνη και επιφέρει ελάχιστη όχληση μετεγχειρητικά.
Μετά την παρέλευση 1-2 εβδομάδων ο ασθενής παραπέμπεται στον ορθοδοντικό για την ολοκλήρωση της μετακίνησης του δοντιού.